Information about Mount Athos Halkidiki Greece
EnglishEnglishΕλληνικαΕλληνικα

Διαμονητήριο

Το Άγιον Όρος, γνωστό στην Ελλάδα ως Άγιο Όρος, είναι μια χερσόνησος στη Χαλκιδική, στη βόρεια Ελλάδα που περιέχει 20 μοναστήρια. Αν και η χερσόνησος του Αγίου Όρους είναι μέρος της Ελλάδας, έχει κάποια αυτονομία.

Η περιοχή κυβερνάται από την «Ιερή Κοινότητα» υπό τον οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Μόνο οι άνδρες επιτρέπεται να εισέλθουν στο Άγιο Όρος. Ο κανόνας, γνωστός ως “ΑΒΑΤΟ”, απαγορεύει την πρόσβαση στο Άγιον Όρος από οποιαδήποτε γυναίκα και επιβάλλεται από το νόμο. Σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχει θεσπίσει η Ιερά Κοινότητα, οι επισκέπτες πρέπει να λάβουν γραπτή άδεια για να επισκεφθούν το Άγιο Όρος από το γραφείο του Αγίου Όρους (Γραφείο Προσκυνητών).

Οι προσκυνητές κανονίζουν τις κρατήσεις τους μέσω τηλεφώνου, θα πρέπει να ταχυδρομήσουν (όχι με φαξ) αντίγραφο του διαβατηρίου τους στο γραφείο και να καλέσουν δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία της επίσκεψης για να επιβεβαιώσουν την κράτηση.

Το Γραφείο του Αγίου Όρους είναι ανοιχτό: από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 9:00 π.μ. έως τις 01:00 μ.μ. Η διεύθυνση είναι: Εγνατίας 109 – 54622 Θεσσαλονίκη. Τηλ. 0030-2310-252578 και φαξ: 0030-2310-222424.

Μπορεί να ζητηθεί από τις αρχές του Αγίου Όρους στις Καρυές (Ιερά Επιστασία). Οι άδειες χορηγούνται σε ενήλικες άνδρες προσκυνητές ηλικίας άνω των 18 ετών. Νεαροί άρρενες κάτω των 18 ετών επιτρέπονται εάν συνοδεύονται από τον πατέρα τους. Νεαροί άνδρες που συνοδεύονται από έναν ενήλικα αρχηγό ομάδας που επισκέπτονται το Άγιο Όρος για εκπαιδευτικούς λόγους, χρειάζονται τη γραπτή συγκατάθεση των γονέων τους, η οποία επαληθεύεται από επίσημη αρχή της χώρας τους. Προσκυνητές μπορούν να πάνε στην Ουρανούπολη με αυτοκίνητο ή με λεωφορείο. Απέχει περίπου 120χλμ. από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Συμβουλεύουμε τους επισκέπτες να φέρουν ένα σακίδιο. Όταν φτάνουν οι προσκυνητές στην Ουρανούπολη, το λιμάνι από όπου το φέριμποτ αναχωρεί για το Άγιο Όρος, πρέπει να πάει στο γραφείο προσκυνητών του Αγίου Όρους,εκει, για και να πάρει το «διαμονητήριο» (άδεια επισκεπτών). Το γραφείο των προσκυνητών είναι ανοιχτό καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων των Σάββατων και των Κυριακών από τις 08:00 π.μ. Η άδεια αυτή απαιτείται κατά την επιβίβαση στο πλοίο και επίσης όταν φτάνουν οι προσκυνητές στα μοναστήρια. Το κοστίζει 35,00 € για τους μη ορθόδοξους, 25,00 € για τους ορθόδοξους και 18,00 € για τους μαθητές.

Το πλοίο φεύγει στις 09:45 π.μ. από την Ουρανούπολη (δείτε το πρόγραμμα των δρομολογίων). Προτείνουμε στους προσκυνητές να φτάσουν στην Ουρανούπολη μία ημέρα νωρίτερα αν είναι δυνατόν. Το φέριμποτ φτάνει στο λιμάνι της Δάφνης του Αγίου Όρους γύρω στις 12:00. Από τη Δάφνη μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο για την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους Καρυές και από εκεί σε άλλα μοναστήρια. Οι προσκυνητές μπορούν να μετακινηθούν στα μίνι λεωφορεία του Αγίου Όρους (μίνι λεωφορείο τηλ .: 0030-23770-23266 και φαξ: 0030-23770-23879)

Αλλά ο καλύτερος τρόπος είναι με τα πόδια. Ο λόγος ειναι, γιατί έχετε τη δυνατότητα να συναντήσετε και να επικοινωνήσετε με τους “ασκητές” (ερημίτες), περπατάτε σε μοναδικό δάσος όπου δεν υπάρχει δρόμος αυτοκινήτων αλλά μόνο μονοπάτια. Οι προσκυνητές μπορούν επίσης να περπατήσουν μέχρι το Άγιον Όρος και να επισκεφθούν την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, σε ύψος 2033μ.

Υπάρχει επίσης ένα άλλο πλοίο που αναχωρεί από το λιμάνι της Ουρανούπολης στις 06:30 (εκτός Σαββάτου/Κυριακής-δείτε το προγραμμα δρομολογίων) το “Αγία Άννα”. Στην περίπτωση αυτή οι προσκυνητές πρέπει να ενημερώσουν το Γραφείο Προσκυνητών πριν από την άφιξη και προφανώς εάν θέλουν να ταξιδέψουν με το πλοίο “Αγία Άννα”. Είναι καλύτερο να περάσετε το προηγούμενο βράδυ στην Ουρανούπολη. Οι Προσκυνητές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το πλοίο “Αγία Άννα” κατά την επίσκεψή τους στο Άγιον Όρος από το λιμάνι της Δάφνης (βλ. πρόγραμμα δρομολογίων)

Με το πλοίο “Αγίας Άννα” οι προσκυνητές μπορούν να επισκεφθούν τα μοναστήρια και τις σκήτες του νοτιοδυτικού τμήματος του Αγίου Όρους (Μ. Σίμωνος Πέτρα, Μ. Γρηγορίου, Μ. Διονύσιος, Μ. Αγίου Παύλου και σκήτη Αγίας Άννας).

Τα μοναστήρια δεν χρεώνουν για την φιλοξενία τους, ωστόσο οι δωρεές γίνονται δεκτές. Τα περισσότερα μοναστήρια και σκήτες ζητούν προκαταβολικά να επικοινωνήσουν οι προσκηνυτές έτσι ώστε να κλείσουν θέση. Επίσης, οι προσκηνυτές που έχουν ειδικό διαμονητήριο (πρόσκληση απο το μοναστήρι) μπορούν να μείνουν μόνο στη μονή που τους έκανε την πρόσκληση

Οι προσκυνητές στο Άγιο Όρος πρέπει να είναι ευπρεπώς ντυμένοι (όχι βερμούδες). Αρκετές κυρώσεις επιβάλλονται σε όσους επιχειρούν να αφαιρέσουν θρησκευτικά αντικείμενα από το Άγιο Όρος. Η είσοδος των βιντεοκαμερών στο Άγιον Όρος απαγορεύεται αυστηρά. Καθώς οι προσκυνητές φεύγουν απο το Άγιον Όρος, όλες οι λήψεις που έχουν γίνει θα διαγραφούν στο τελωνείο. Δεν επιτρέπονται κυνηγετικά σκυλιά και όπλα κατά την είσοδο.